Total Quality Management Questions and Answers – Teams and Teamwork – 1

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Teams and Teamwork – 1”.

1. A group of people working with common objectives or goals is known as a _________
a) Team
b) Teamwork
c) Group
d) Club

Answer: a
Explanation: A group of people working with common objectives or goals is known as a team. A team needs to inculcate teamwork. An empowered team showing teamwork is the characteristic of a successful organization.

2. The cumulative action of a team in which an individual member keeps aside his/her interests and opinions to fulfill the objectives or goal of the group is known as _________
a) Team
b) Teamwork
c) Group
d) Club

Answer: b
Explanation: The cumulative action of a team in which an individual member keeps aside his/her interests and opinions to fulfill the objectives or goal of the group is known as teamwork. An empowered team showing teamwork is the characteristic of a successful organization.

3. Which of the following is not a benefit of teamwork?
a) Improved solutions to quality problems
b) Improved ownership of solutions
c) Improved communications
d) Decline in integration

Answer: d
Explanation: Improved solutions to quality problems, improved ownership of solutions, improved communications and improved integration are benefits of teamwork. A team with teamwork also faces fewer problems in the future.

4. Which of the following is not a classification of a team?
a) Process improvement team
b) Cross-functional team
c) Natural work team
d) Group-directed/group-managed work team

Answer: d
Explanation: Process improvement team, cross-functional team, natural work team, and self-directed / self-managed work team are four major classifications of a team. Every organization needs a team to attain success and teamwork must be paramount in it.

5. The team which focuses its attention on improvements of a process that is already operating to a satisfactory level is called the ______________
a) Process improvement team
b) Cross-functional team
c) Natural work team
d) Group-directed/group-managed work team

Answer: a
Explanation: The team which focuses its attention on improvements of a process that is already operating to a satisfactory level is called the Process improvement team. The other types of teams are Cross-functional teams, Natural work teams, and Self-directed / self-managed work teams.

6. The life cycle of a process improvement team is ________ and after the objective is reached the team is ________
a) Temporary, Inaugurated
b) Permanent, Disbanded
c) Temporary, Disbanded
d) Permanent, Inaugurated

Answer: c
Explanation: The life cycle of a process improvement team is temporary and after the objective is reached the team is disbanded. The internal or external supplier, as well as the internal or external customer, is also included in the team depending upon the location of the sub-process.

7. Cross-functional teams are formed to solve complex problems.
a) True
b) False

Answer: a
Explanation: Cross-functional teams are formed to solve complex problems. Six to ten members are selected from various functional areas of management to constitute cross-functional teams.

8. Cross-functional teams are _______
a) Temporary
b) Permanent
c) Neither Temporary nor Permanent
d) Either Temporary or Permanent

Answer: a
Explanation: Cross-functional teams are temporary. They are formed by certain organizations to solve complex problems. Six to ten members are selected from various functional areas of management to constitute cross-functional teams.

9. Cross-functional teams discuss complex problems and break them down into parts and refer these to departmental teams and work teams of respective functions for further solution.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Cross-functional teams discuss complex problems and break them down into parts and refer these to departmental teams and work teams of respective functions for further solution. Feedback is gathered after that and then the problem is solved.

Leave a Comment