Total Quality Management Questions and Answers – Lean Manufacturing Tools – Just-in-time

This set of Total Quality Management Problems focuses on “Lean Manufacturing Tools – Just-in-time”.

1. JIT is a long-term approach to process improvement.
a) True
b) False

Answer: a
Explanation: Yes, JIT is a long-term approach to process improvement. It requires enormous commitment and it takes a lot of time before it gets implemented correctly.

2. Which of the following is not related with JIT implementation?
a) Pull System
b) Push System
c) Zero inventory
d) Zero lead time

Answer: b
Explanation: JIT is a pull system. On successful implementation of JIT, the production system inherits the concepts of zero inventory and zero lead time.

3. MRP is a ____ system and JIT is a _____ system.
a) pull, pull
b) push, push
c) push, pull
d) pull, push

Answer: c
Explanation: MRP is a push system and JIT is a pull system. JIT refers to Just-in-time and MRP refers to Materials Requirement Planning.

4. Which of the following are not results of successful implementation of JIT?
a) Improved quality
b) Sporadic improvement of productivity
c) Elimination of waste
d) Reduction in cost of operations

Answer: b
Explanation: On successful implementation of JIT, a production system has improved quality, waste elimination, and reduction in cost of operations. It also achieves continuous improvement of productivity.

5. According to conventional approach, inventory is ______ and according to JIT, inventory is ______
a) necessary, unnecessary
b) unnecessary, necessary
c) necessary, necessary
d) unnecessary, unnecessary

Answer: a
Explanation: According to conventional approach, inventory is necessary and according to JIT, inventory is unnecessary. JIT refers to the Just-in-Time manufacturing approach.

6. According to JIT, balanced production is efficient.
a) True
b) False

Answer: a
Explanation: According to JIT, balanced production is efficient. It considers faster production than necessary as a waste.

7. Which of the following is not a principle of JIT manufacturing?
a) Total Quality Management
b) Production Management
c) MRP
d) Supplier Management

Answer: c
Explanation: Total quality management, production management, and supplier management are principles of JIT manufacturing. In addition, inventory management and human resource management are also essential

8. Which of the following is not a benefit of JIT?
a) Reduction in throughput time
b) Improvement in quality
c) Improvement in productivity
d) High reliance on suppliers

Answer: d
Explanation: Reduction in throughput time, improvement in quality, and improvement in productivity are benefits of JIT. High reliance on suppliers is a disadvantage of JIT.

9. Which of the following is not a disadvantage of JIT?
a) Danger of lost sales
b) Danger of disrupted production
c) Less time for quality control
d) Greater flexibility

Answer: d
Explanation: Danger of lost sales, danger of disrupted production due to non-arrival of supplies, less time for quality control on arrival of material are the disadvantages of JIT. JIT provides greater flexibility which is an advantage.

10. Which of the following is not an advantage of JIT?
a) Greater flexibility
b) Workforce participation
c) May lose bulk-buying discounts
d) Simplified scheduling and control

Answer: c
Explanation: Greater flexibility, workforce participation, and simplified scheduling and control are the advantages of JIT. The aspect of losing bulk-buying discounts is a disadvantage of JIT.

11. Which of the following is not an advantage of JIT?
a) Time-based competition
b) Increased ordering costs
c) Streamline manufacturing operations
d) Reduced cost of scrap

Answer: b
Explanation: Time-based competition, streamline manufacturing operations, and reduced cost of scrap are the advantages of JIT. Increased ordering costs is a disadvantage of JIT.

12. Which of the following is not a benefit of JIT?
a) Better utilization of personnel
b) Reduced space requirements
c) High transaction costs
d) Reduced inventory

Answer: c
Explanation: Better utilization of personnel, reduced space requirements, and reduced inventory are benefits of JIT. High transaction cost is a disadvantage of JIT.

Leave a Comment