Total Quality Management Questions and Answers – Employee Motivation – 2

This set of Total Quality Management Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Employee Motivation – 2”.

1. According to Maslow’s hierarchy of needs, which of the following does not belong to social needs?
a) Friendship
b) Exchange of feelings and grievances
c) Belongingness
d) Economic security

Answer: d
Explanation: According to Maslow’s hierarchy of needs, friendship, exchange of feelings and grievances and belongingness belong to the category of social needs. Social needs accompanied by survival needs and safety needs is very important.

2. Which of the following needs are also known as self – realization needs?
a) Survival needs
b) Safety needs
c) Social needs
d) Self – actualization needs

Answer: d
Explanation: Self – actualization needs are also known as self – realization needs. They refer to the desire to become everything that one is capable of becoming.

3. Which of the following needs according to Maslow’s hierarchy belong to the category of low-level needs?
a) Survival needs, Safety needs, Esteem needs
b) Survival needs, Safety needs, Social needs
c) Safety needs, Social needs, Esteem needs
d) Social needs, Esteem needs, Self – actualization needs

Answer: b
Explanation: Survival needs, Safety needs, Social needs are low-level needs. Esteem needs and self – realization needs are high-level needs. Self – realization needs are also known as self – actualization needs.

4. According to Maslow’s hierarchy of needs, the low-level needs can be satisfied by monetary and non – monetary compensations.
a) True
b) False

Answer: a
Explanation: According to Maslow’s hierarchy of needs, the low-level needs can be satisfied by monetary and non – monetary compensations. The low-level needs are survival needs, social needs, and safety needs.

5. Herzberg’s Two Factor Theory is also known as ____________
a) Motivation – hygiene theory
b) Motivation theory
c) Hygiene theory
d) Maslow’s hierarchy of needs

Answer: a
Explanation: Herzberg’s Two Factor Theory is also known as motivation – hygiene theory. Both Maslow’s hierarchy of needs and Herzberg’s Two Factor Theory are important theories related to motivation.

6. Which of the following is not a Motivation factor according to Herzberg’s Two Factor Theory?
a) Achievement
b) Recognition
c) Responsibility
d) Pay and security

Answer: d
Explanation: Achievement, Recognition and Responsibility are Motivation Factors. Pay and security belongs to the category of Hygiene Factors. Both motivation and hygiene factors are part of Herzberg’s Two Factor Theory.

7. Which of the following is not a Hygiene factor according to Herzberg’s Two Factor Theory?
a) Supervisors
b) Working conditions
c) Interpersonal relationships
d) Advancement and Growth

Answer: d
Explanation: Supervisors, Working conditions and Interpersonal relationships are Hygiene Factors. Advancement and Growth belongs to the category of Motivation Factors. Both motivation and hygience factors are part of Herzberg’s Two Factor Theory.

8. According to Herzberg’s Two Factor Theory, Motivation factors and Hygiene factors are also known as _________ and _________
a) Satisfiers, Satisfiers
b) Dissatisfiers, Satisfiers
c) Satisfiers, Dissatisfiers
d) Dissatisfiers, Dissatisfiers

Answer: c
Explanation: According to Herzberg’s Two Factor Theory, Motivation factors and Hygiene factors are also known as Satisfiers and Dissatisfiers respectively. Both Maslow’s hierarchy of needs and Herzberg’s Two Factor Theory are important theories related to motivation.

9. According to Maslow’s hierarchy of needs, esteem needs are of two types.
a) True
b) False

Answer: a
Explanation: According to Maslow’s hierarchy of needs, esteem needs are of two types, self-esteem and esteem of others. Self-esteem needs include those for self-confidence, achievement, competence, self-respect, knowledge, and independence and freedom. The esteem of others is related to one’s reputation needs for status, for recognition, for appreciation and the deserved respect of one’s fellows.

10. According to Herzberg’s Two Factor Theory, Hygiene Factors are also known as ______
a) Maintenance factors
b) Motivation factors
c) Mission factors
d) Machine factors

Answer: a
Explanation: According to Herzberg’s Two Factor Theory, hygiene factors are also known as Maintenance factors. These factors do not provide satisfaction to the workforce but their absence will dissatisfy them. Hence, they are known as dissatisfiers.

Leave a Comment