Sql Server Questions and Answers  System Databases

This set of SQL Server Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “System Databases

1. Which of the following is not a system database?
a) Northwind
b) Master
c) Tempdb
d) All of the mentioned

Answer: a
Explanation: Northwind is a sample database.

2. Point out the correct statement.
a) By default, tempdb auto grows as needed while SQL Server is running
b) By default, master auto grows as needed while SQL Server is running
c) By default, pubs auto grows as needed while SQL Server is running
d) By default, msdb auto grows as needed while SQL Server is runni

Answer: a
Explanation: Tempdb holds all temporary tables and temporary stored procedures.

3. Which of the following holds temporary data?
a) Northwind
b) Master
c) Tempdb
d) Msdb

Answer: c
Explanation: Tempdb is a global resource; the temporary tables and stored procedures for all users connected to the system are stored there.

4. Which is the most important system database?
a) Northwind
b) Master
c) Tempdb
d) All of the mentioned

Answer: b
Explanation: The master database records all of the system level information for a SQL Server system.

5. Point out the wrong statement related to master database.
a) They are used to provide details of an backup plans
b) Master records the information for SQL Server temporarily
c) Master records the initialization information for SQL Server
d) None of the mentioned

Answer: b
Explanation: Master is the database that records the existence of all other databases.

6. Which database is used as template for all databases?
a) Northwind
b) Master
c) Tempdb
d) Model

Answer: d
Explanation: When a CREATE DATABASE statement is issued, the first part of the database is created by copying in the contents of the model database.

7. Which of the following database is used by SQL Server Agent?
a) Pubs
b) Msdb
c) Tempdb
d) Model

Answer: b
Explanation: The msdb database is used by SQL Server Agent for scheduling alerts and jobs, and recording operators.

8. How many types of system databases are present in SQL Server 2008?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

Answer: b
Explanation: Microsoft SQL Server 2008 have four system databases.

9. Which of the following system database occupies more space and memory?
a) Master
b) Msdb
c) Tempdb
d) Model

Answer: a
Explanation: The master database records all of the system level information for a SQL Server system.

10. The _________ database stores basic configuration information for the server.
a) Master
b) Msdb
c) Tempdb
d) Model

Answer: a
Explanation: Master database includes information about the file locations of the user databases, as well as logon accounts, server configuration settings, and a number of other items such as linked servers and startup stored procedures.

Leave a Comment