SQL Server Questions and Answers – Business Intelligence

This set of SQL Server Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Business Intelligence”.

1. Business intelligence (BI) is a broad category of application programs which includes _____________
a) Decision support
b) Data mining
c) OLAP
d) All of the mentioned

Answer: d
Explanation: Business intelligence (BI) is a broad category of application programs and technologies for gathering, storing, analyzing, and providing access to data from various data sources.

2. Point out the correct statement.
a) OLAP is an umbrella term that refers to an assortment of software applications for analyzing an organization’s raw data for intelligent decision making
b) Business intelligence equips enterprises to gain business advantage from data
c) BI makes an organization agile thereby giving it a lower edge in today’s evolving market condition
d) None of the mentioned

Answer: b
Explanation: Once an organization is powered with BI it can anticipate enhanced turnaround time on data collection, come up with fresh ideas for novel business initiatives.

3. BI can catalyze a business’s success in terms of _____________
a) Distinguish the products and services that drive revenues
b) Rank customers and locations based on profitability
c) Ranks customers and locations based on probability
d) All of the mentioned

Answer: d
Explanation: SQL Server Business Intelligence delivers a comprehensive platform empowering organizations to build and deploy secure, scalable and manageable BI apps.

4. Which of the following areas are affected by BI?
a) Revenue
b) CRM
c) Sales
d) All of the mentioned

Answer: b
Explanation: Customer relationship management (CRM) is a system for managing a company’s interactions with current and future customers. It often involves using technology to organize, automate and synchronize sales, marketing, customer service, and technical support.

5. Point out the wrong statement.
a) Data is factual information for analysis
b) BI is a category of database software that provides an interface to help users quickly and interactively scrutinize the results in a variety of dimensions of the data
c) Customer relationship management (CRM) entails all aspects of interaction that a company has with its customer
d) None of the mentioned

Answer: b
Explanation: Online Analytical Processing is a category of database software that provides an interface to help users quickly and interactively scrutinize the results in a variety of dimensions of the data.

6. ________ is a performance management tool that recapitulates an organization’s performance from several standpoints on a single page.
a) Balanced Scorecard
b) Data Cube
c) Dashboard
d) All of the mentioned

Answer: a
Explanation: The balanced scorecard (BSC) is a strategy performance management tool – a semi-standard structured report, supported by design methods and automation.

7. __________ is a system where operations like data extraction, transformation and loading operations are executed.
a) Data staging
b) Data integration
c) ETL
d) None of the mentioned

Answer: a
Explanation: In computing, Extract, Transform and Load (ETL) refers to a process in database usage and especially in data warehousing

8. _________ is a category of applications and technologies for presenting and analyzing corporate and external data.
a) Data warehouse
b) MIS
c) EIS
d) All of the mentioned

Answer: c
Explanation: EIS stands for Enterprise Information System.

9. Which of the following is the process of basing an organization’s actions and decisions on actual measured results of performance?
a) Institutional performance management
b) Gap analysis
c) Slice and Dice
d) None of the mentioned

Answer: a
Explanation: incorporates performance measures, benchmarks, and goals to attain the best results.

10. Which of the following does not form part of BI Stack in SQL Server?
a) SSRS
b) SSIS
c) SSAS
d) OBIEE

Answer: d
Explanation: Oracle Business Intelligence Enterprise Edition Plus, also termed OBI EE Plus, is Oracle Corporation’s set of business intelligence tools.

Leave a Comment