Oracle SQL Questions and Answers – DCL,TCL Command

This set of Oracle Database Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “DCL ,TCL Command”.

1. DCL stands for :
a) Data Control Language
b) Data Console Language
c) Data Console Level
d) Data Control Level

Answer: a
Explanation: DCL stands for Data Control Language.

2. TCL stands for:
a) Transaction control languages
b) Transaction command languages
c) Transaction connect languages
d) None of the Mentioned

Answer: a
Explanation: TCL for Transaction control languages.

3. _________commands in SQL allow controlling access to data within database.
a) Database
b) Data
c) Data control
d) All of the Mentioned

Answer: c
Explanation: Data control is used for the controlling the access to database.

4. In an SQL statement, which of the following parts states the conditions for row selection?
a) Where
b) From
c) Order By
d) Group By

Answer: a
Explanation: In an SQL statement where clause states the conditions for row selection.

5. A transaction completes its execution is said to be
a) Committed
b) Aborted
c) Rolled back
d) Failed

Answer: a
Explanation: A transaction the completes its execution is said to be Committed.

6. Which of the following keyword is used with Data Control Language (DCL) statements?
a) SELECT
b) INSERT
c) DELETE
d) GRANT

Answer: d
Explanation: GRANT is the keyword which is used with Data Control Language statements.

7. DCL Provides Commands To Perform Actions Like _____________
a) Change The Structure Of Tables
b) Insert, Update Or Delete Records And Data Values
c) Authorizing Access And Other Control Over Database
d) None of the Mentioned

Answer: c
Explanation: DCL is used to perform the action like authorization, Access and other control over database.

8. The Database Language That Allows You To Access Or Maintain Data In A Database
a) DCL
b) DML
c) DDL
d) All of the Mentioned

Answer: a
Explanation: DCL command like Grant and Revoke is used for to give access on the database.

9. A Database Language Concerned With The Definition Of The Whole Database Structure And Schema Is ________
a) DCL
b) DML
c) DDL
d) All of the Mentioned

Answer: c
Explanation: Data Definition Language is used for the to define the data structure of the Table.

10. To obtain the structure of an Oracle table, the command to use is:
a) STRUCTURE [TableName].
b) DESCRIBE [TableName].
c) DESCRIBE STRUCTURE [TableName].
d) DESC TABLE [TableName].

Answer: b
Explanation: DESCRIBE command is used to get the structure of the Oracle Table.

Leave a Comment