Human Physiology Questions and Answers – Neural Control and Coordination – Peripheral Nervous System

This set of Human Physiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Neural Control and Coordination – Peripheral Nervous System”.

1. In peripheral nervous system the nerves that arise from spinal cord and brain are called as _____________
a) Spinal nerves
b) Cranial nerves
c) Temporal nerves
d) Frontal nerves

Answer: b
Explanation: Cranial nerve arises from brain and not from the spinal cord and it pass through a separate aperture in the skill. They are named according to their structure and functions.

2. Peripheral nervous system of human as ___________ pairs of spinal nerves.
a) 21
b) 11
c) 31
d) 12

Answer: c
Explanation: Peripheral nervous system of human as 31 pairs of spinal nerves. They have different structure and functions.

3. Preganglionic neurons lie within _____________
a) CNS
b) Parasympathetic nervous system
c) Peripheral nervous system
d) Sympathetic nervous system

Answer: a
Explanation: Preganglionic neurons originate from brain stem or in the spinal cord. Preganglionic neurons lie within central nervous system.

4. Spinal cord and brain are wrapped in protective membranes known as ___________
a) Nodes of Ranvier
b) Meninges
c) Axomembranes
d) Mylein sheath

Answer: b
Explanation: Meninges are three protective layer of tissues. The Meninges of the brain and spinal cord are continuous being linked through the magnum foramen.

5. Which of the following is not a part of peripheral nervous system?
a) Cranial nerve
b) Ganglion
c) Spinal nerve
d) Spinal cord

Answer: d
Explanation: Peripheral nervous system lies outside the brain and spinal cord. Spinal cord is not a part of peripheral nervous system.

6. Which of the following cells is found in peripheral nervous system?
a) Schwann cells
b) Microglia
c) Astrocytes
d) Oligodendrocytes

Answer: a
Explanation: Schwann cells are found in peripheral nervous system. It is also called as neurilemma cell. It produced myelin sheath.

7. Bipolar neurons have ___________
a) Two axons
b) One axon and one dendrite
c) One axon and one presynaptic terminal
d) Two presynaptic terminals

Answer: b
Explanation: Bipolar neurons as two extensions, it is a specialized sensory neurons for the transmission of special senses.

8. White matter consists of _____________
a) Neuron cell bodies
b) Unmyelinated axons and neuron cell bodies
c) Myelinated axons
d) Unmyelinated dendrites

Answer: c
Explanation: White matter consists of Myelinated axons. It is tissue present in the brain.

Leave a Comment