Human Physiology Questions and Answers – Neural Control and Coordination – Autonomic & Parasympathetic Nervous System

This set of Human Physiology Quiz focuses on “Neural Control and Coordination – Autonomic & Parasympathetic Nervous System”.

1. Autonomic nervous system affects ______
a) Reflex actions
b) Sensory organs
c) Visceral organs
d) None of the mentioned

Answer: c
Explanation: Autonomic nervous system is a control system that acts largely unconsciously and regulates bodily function. It affects Visceral organ

2. Which of the following is an example of the autonomic nervous system?
a) Peristalsis of intestine
b) Swallowing
c) Movement of eyes
d) Knee jerk

Answer: a
Explanation: Peristalsis of intestine is an example of the autonomic nervous system. Movement in the intestine so that the food can move forward is known as peristalsis.

3. Which of the following ganglia is not a collateral ganglion?
a) Celiac
b) Superior mesenteric
c) Inferior mesenteric
d) Cervical

Answer: d
Explanation: Cervical ganglia is a paravertebral ganglia. It has three paravertebral ganglia. Collateral ganglion is ganglia which lie between paravertebral ganglia and target organ.

4. Catecholamine is derived from __________
a) Acetylcholine
b) Tyrosine
c) Tryptophan
d) Epinephrine

Answer: b
Explanation: Catecholamine is derived from tyrosine. Catecholamine is an organic compound that has a catechol and a side chain amine.

5. The brain area that most directly controls the activity of the autonomic nervous system is the __________
a) Pituitary gland
b) Medulla oblongata
c) Cerebellum
d) Hypothalamus

Answer: b
Explanation: Medulla oblongata is located in the brain stem. It controls the activity of the autonomic nervous system. It is the lowest part of the brain.

6. Targets of the autonomic nervous system include all of the following except __________
a) Cardiac muscle
b) Endocrine glands
c) Skeletal muscle
d) Exocrine glands

Answer: c
Explanation: Skeletal muscle is formed of striated muscle tissue. It is under voluntary control of the somatic nervous system.

7. Nurilenma provides nourishment for ________
a) Nerve fibers
b) Nerve impulse
c) Effectors
d) Receptors

Answer: a
Explanation: Nurilenma provides nourishment for nerve fibers. These are benign, encapsulated tumors of the nerve sheath. They are derived from the neural crest.

8. Parasympathetic nerve arises from which region of the nervous system?
a) Cranio sacral
b) Lumbar
c) Cervical
d) Thoracolumbar

Answer: a
Explanation: Parasympathetic nerve arises from Cranio sacral region of the nervous system. Parasympathetic nervous system nerves arise from the central nervous system.

9. Which of the following is released by Parasympathetic nervous system?
a) Serotonin
b) Acetylcholine
c) Epinephrine
d) Nor epinephrine

Answer: b
Explanation: Acetylcholine is released by Parasympathetic nervous system. Acetylcholine is a neurotransmitter. It is released by nerve cells.

10. Which of the following is true about parasympathetic neurons?
a) The nerve fibers are contained in spinal nerves
b) The synapse in terminal ganglia either next to or within the organs innervated
c) They originate in thoracic and lumbar regions of the spinal cord
d) Postganglionic fibers are usually longer than those of sympathetic neurons

Answer: b
Explanation: Ganglions is a structure containing a number of nerve cell bodies typically linked by synapse and often forming a swelling on a nerve fiber.

11. Which of the following cranial nerves does not contain preganglionic parasympathetic fibers?
a) Optic II
b) Glossopharyngeal IX
c) Facial VII
d) Oculomotor III

Answer: a
Explanation: Optic II nerve does not contain preganglionic parasympathetic fibers. Optic II nerve is the second cranial nerve. It transmits all visual information.

12. Which system is not regulated by a centre in the medulla oblongata?
a) The cardiovascular system
b) The respiratory system
c) The immune system
d) The digestive system

Answer: c
Explanation: The organs and the processes of the body that provide resistance to infection and toxins. The immune system is not regulated by a centre in the medulla oblongata. Thymus, bone marrow and lymph nodes include an immune system.

13. Nerve fibers are __________
a) Nuclear processes
b) Protoplasmic processes
c) Endoplasmic process
d) Cytoplasmic processes

Answer: d
Explanation: Nerve provides a common pathway for the electrochemical nerve impulses that are transmitted along each of the axons to peripheral organs.

Leave a Comment