Human Anatomy Questions and Answers – Osteology – Bones of Upper and Lower Extremity

This set of Basic Human Anatomy Questions and Answers focuses on “Osteology – Bones of Upper and Lower Extremity

This set of Basic Human Anatomy Questions and Answers focuses on “Osteology – Bones of Upper & Lower Extremity”.

1. Which of the following bone is called collar bone?
a) Acetabulum
b) Pelvic
c) Scapula
d) Clavicle

Answer: d
Explanation: Clavicle bone is a narrow rod like S shaped bone extending between sternum and acromion process of scapula bone. The clavicle forms the anterior portion of the shoulder girdle.

2. Glenoid cavity is found in _________
a) Pelvic girdle
b) Pectoral girdle
c) Sternum
d) Humerous

Answer: b
Explanation: Pectoral girdle also known as shoulder girdles. At the junction of clavicle and scapula there is cup like depression called glenoid cavity, in which the head of the humerus fits in and forms shoulder joint.

3. Name of the shoulder bone is _________
a) Acetabulum
b) Pelvic
c) Scapula
d) Clavicle

Answer: c
Explanation: The scapula forms the posterior part of the shoulder girdle. It is a flat, triangular bone, with two surfaces, three borders, and three angles.

4. Colle’s fracture is associated with ___________
a) Femur
b) Ulna
c) Radius
d) Humerus

Answer: c
Explanation: Colle’s fracture s a type of fracture of the distal forearm in which the broken end radius is bent backward. Symptoms may include pain swelling deformity etc.

5. The total number of bones found in right upper limb is ____________
a) 25
b) 26
c) 30
d) 60

Answer: c
Explanation: The upper arm is divided into 3 regions. These consist of arm located between shoulder and elbow joints the forearm which is between the elbow and wrist joints and the hand which is located distal to the wrist. There are 30 bones in each upper limb.

6. An acromian process is characteristically found in ____________
a) Pelvic girdle of mammals
b) Skull of frog
c) Pectoral girdle of mammals
d) Sperm of mammals

Answer: c
Explanation: It is seen in pectoral girdle. Scapula is produced into a scapular spine which ends into a triangular acromian process.

7. Which cup lies at the junction of 3 bones of pelvic girdle?
a) Ilium
b) Ischium
c) Pubis
d) Acetabulum

Answer: d
Explanation: Two pubis bones are joined by a cartilaginous slightly movable joint called pubic symphysis to enclose an arch like pelvis. At the junction of these bones there is a cup like depression the acetabulum in which the head of femur bone of thigh fits in.

8. Ilium, ischium and pubis are three bones of a pelvic girdle of man.
a) True
b) False

Answer: a
Explanation: Pelvic girdle are located in the lower part of trunk. It is formed of 3 bones ilium on upper side pubis on inner side and ischium below the pubis.

9. Which of the following is known as a knee cap?
a) Acetabulum
b) Scapula
c) Patella
d) Clavicle

Answer: c
Explanation: Lower end of thigh bears two condyles and an intercondyl groove for the articulation of sesamoid bone called knee cap or patella.

Leave a Comment