Data Structure Questions and Answers – Singly Linked List Operations – 1

Data Structure Questions and Answers – Singly Linked List Operations – 1.

This set of Data Structure Interview Questions & Answers focuses on “Singly Linked List Operations – 1”.

1. A linear collection of data elements where the linear node is given by means of the pointer is called?
a) Linked list
b) Node list
c) Primitive list
d) Unordered list

Answer: a
Explanation: In the Linked list each node has its own data and the address of the next node. These nodes are linked by using pointers. A node list is an object that consists of a list of all nodes in a document within a particular selected set of nodes.

2. Consider an implementation of an unsorted singly linked list. Suppose it has its representation with a head pointer only. Given the representation, which of the following operation can be implemented in O(1) time?

i) Insertion at the front of the linked list
ii) Insertion at the end of the linked list
iii) Deletion of the front node of the linked list
iv) Deletion of the last node of the linked list

a) I and II
b) I and III
c) I, II and III
d) I, II and IV

Answer: b
Explanation: We know the head node in the given linked list. Insertion and deletion of elements at the front of the linked list are complete in O (1) time whereas insertion and deletion at the last node require traversing through every node in the linked list. Suppose there are n elements in a linked list, we need to traverse through each node. Hence time complexity becomes O(n).

3. In the linked list each node contains a minimum of two fields. One field is the data field to store the data second field is?
a) Pointer to character
b) Pointer to integer
c) Pointer to node
d) Node

Answer: c
Explanation: Each node in a linked list contains data and a pointer (reference) to the next node. The second field contains a pointer to the node.

4. What would be the asymptotic time complexity to add a node at the end of a singly linked list, if the pointer is initially pointing to the head of the list?
a) O(1)
b) O(n)
c) θ(n)
d) θ(1)

Answer: c
Explanation: In the case of a linked list having n elements, we need to travel through every node of the list to add the element at the end of the list. Thus asymptotic time complexity is θ(n).

5. What would be the asymptotic time complexity to insert an element at the front of the linked list (head is known)?
a) O(1)
b) O(n)
c) O(n2)
d) O(n3)

Answer: a
Explanation: To add an element at the front of the linked list, we will create a new node that holds the data to be added to the linked list and a pointer that points to the head position in the linked list. The entire thing happens within O (1) time. Thus the asymptotic time complexity is O (1).

6. What would be the asymptotic time complexity to find an element in the linked list?
a) O(1)
b) O(n)
c) O(n2)
d) O(n4)

Answer: b
Explanation: If the required element is in the last position, we need to traverse the entire linked list. This will take O (n) time to search the element.

7. What would be the asymptotic time complexity to insert an element at the second position in the linked list?
a) O(1)
b) O(n)
c) O(n2)
d) O(n3)

Answer: a
Explanation: A new node is created with the required element. The pointer of the new node points to the node to which the head node of the linked list is also pointing. The head node pointer is changed and it points to the new node which we created earlier. The entire process completes in O (1) time. Thus the asymptotic time complexity to insert an element in the second position of the linked list is O (1).

8. The concatenation of two lists can be performed in O(1) time. Which of the following variation of the linked list can be used?
a) Singly linked list
b) Doubly linked list
c) Circular doubly linked list
d) Array implementation of list

Answer: c
Explanation: We can easily concatenate two lists in O (1) time using a singly or doubly linked list, provided that we have a pointer to the last node at least one of the lists. But in the case of circular doubly linked lists, we will break the link in both the lists and hook them together. Thus circular doubly linked list concatenates two lists in O (1) time.

9. Consider the following definition in c programming language.

struct node
{
    int data;
    struct node * next;
}
typedef struct node NODE;
NODE *ptr;

Which of the following c code is used to create a new node?
a) ptr = (NODE*)malloc(sizeof(NODE));
b) ptr = (NODE*)malloc(NODE);
c) ptr = (NODE*)malloc(sizeof(NODE*));
d) ptr = (NODE)malloc(sizeof(NODE));

Answer: a
Explanation: As it represents the right way to create a node.

Leave a Comment