Data Structure Questions and Answers – Stack Operations – 3

Data Structure Questions and Answers – Stack Operations – 3.

This set of Data Structure Questions and Answers for Freshers focuses on “Stack Operations – 3”.

1. The result of evaluating the postfix expression 5, 4, 6, +, *, 4, 9, 3, /, +, * is?
a) 600
b) 350
c) 650
d) 588

Answer: b
Explanation: The postfix expression is evaluated using stack. We will get the infix expression as
(5*(4+6))*(4+9/3). On solving the Infix Expression, we get
(5*(10))*(4+3)
= 50*7
= 350.

2. Convert the following infix expressions into their equivalent postfix expressions.
(A + B ⋀D)/(E – F)+G

a) (A B D ⋀ + E F – / G +)
b) (A B D +⋀ E F – / G +)
c) (A B D ⋀ + E F/- G +)
d) (A B D E F + ⋀ / – G +)

Answer: a
Explanation: The given infix expression is (A + B ⋀D)/(E – F)+G.
(A B D ^ + ) / (E – F) +G
(A B D ^ + E F – ) + G. ‘/’ is present in stack.
A B D ^ + E F – / G +. Thus Postfix Expression is A B D ^ + E F – / G +.

3. Convert the following Infix expression to Postfix form using a stack.
x + y * z + (p * q + r) * s
, Follow usual precedence rule and assume that the expression is legal.
a) xyz*+pq*r+s*+
b) xyz*+pq*r+s+*
c) xyz+*pq*r+s*+
d) xyzp+**qr+s*+

Answer: a
Explanation: The Infix Expression is x + y * z + (p * q + r) * s.
(x y z ) + (p * q + r) * s. ‘+’, ‘*’ are present in stack.
(x y z * + p q * r) * s. ‘+’ is present in stack.
x y z * + p q * r + s * +. Thus Postfix Expression is x y z * + p q * r + s * +.

4. Which of the following statement(s) about stack data structure is/are NOT correct?
a) Linked List is used for implementing Stacks
b) Top of the Stack always contain the new node
c) Stack is the FIFO data structure
d) Null link is present in the last node at the bottom of the stack

Answer: c
Explanation: Stack follows LIFO.

5. Consider the following operation performed on a stack of size 5.

Push(1);
Pop();
Push(2);
Push(3);
Pop();
Push(4);
Pop();
Pop();
Push(5);

After the completion of all operations, the number of elements present in the stack is?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: a
Explanation: The number of elements present in the stack is equal to the difference between a number of push operations and a number of pop operations. The number of elements is 5-4=1.

6. Which of the following is not an inherent application of stack?
a) Reversing a string
b) Evaluation of postfix expression
c) Implementation of recursion
d) Job scheduling

Answer: d
Explanation: Job Scheduling is not performed using stacks.

7. The type of expression in which the operator succeeds its operands is?
a) Infix Expression
b) Prefix Expression
c) Postfix Expression
d) Both Prefix and Postfix Expressions

Answer: c
Explanation: The expression in which the operator succeeds its operands is called postfix expression. The expression in which the operator precedes the operands is called prefix expression. If an operator is present between two operands, then it is called infix expressions.

8. Assume that the operators +,-, X are left-associative and ^ is right-associative. The order of precedence (from highest to lowest) is ^, X, +, -. The postfix expression for the infix expression a + b X c – d ^ e ^ f is?
a) abc X+ def ^^ –
b) abc X+ de^f^ –
c) ab+c Xd – e ^f^
d) -+aXbc^ ^def

Answer: b
Explanation: Given Infix Expression is a + b X c – d ^ e ^ f.
(a b c X +) (d ^ e ^ f). ‘–‘ is present in stack.
(a b c X + d e ^ f ^ -). Thus the final expression is (a b c X + d e ^ f ^ -).

9. If the elements “A”, “B”, “C”, and “D” are placed in a stack and are deleted one at a time, what is the order of removal?
a) ABCD
b) DCBA
c) DCAB
d) ABDC

Answer: b
Explanation: Stack follows LIFO(Last In First Out). So the removal order of elements are DCBA.

Leave a Comment