Computer Networks Questions & Answers – Application Layer – 1

Computer Networks Questions & Answers – Application Layer – 1. This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Application Layer – 1”.

1. Which is not a application layer protocol?
a) HTTP
b) SMTP
c) FTP
d) TCP

Answer: d
Explanation: TCP is transport layer protocol.

2. The packet of information at the application layer is called __________
a) Packet
b) Message
c) Segment
d) Frame

Answer: b
Explanation: For Application, Presentation, and Session layers there is no data format for message. The message is message as such in these three layers. But when it comes to Transport, Network, Data and Physical layer they have data in the format of segments, packets, frames, and bits respectively.

3. Which one of the following is an architecture paradigms?
a) Peer to peer
b) Client-server
c) HTTP
d) Both Peer-to-Peer & Client-Server

Answer: d
Explanation: HTTP is a protocol.

4. Application developer has permission to decide the following on transport layer side
a) Transport layer protocol
b) Maximum buffer size
c) Both Transport layer protocol and Maximum buffer size
d) None of the mentioned

Answer: c
Explanation: Application layer provides the interface between applications and the network. So application developer can decide what transport layer to use and what should be its maximum buffer size.

5. Application layer offers _______ service.
a) End to end
b) Process to process
c) Both End to end and Process to process
d) None of the mentioned

Answer: a
Explanation: End to End service is provided in the application layer. Whereas process to process service is provided at the transport layer.

6. E-mail is _________
a) Loss-tolerant application
b) Bandwidth-sensitive application
c) Elastic application
d) None of the mentioned

Answer: c
Explanation: Because it can work with available throughput.

7. Pick the odd one out.
a) File transfer
b) File download
c) E-mail
d) Interactive games

Answer: d
Explanation: File transfer, File download, and Email are services provided by the application layer and there are message and data-oriented.

8. Which of the following is an application layer service?
a) Network virtual terminal
b) File transfer, access, and management
c) Mail service
d) All of the mentioned

Answer: d
Explanation: The services provided by the application layer are network virtual terminal, file transfer, access and management, mail services, directory services, various file, and data operations.

9. To deliver a message to the correct application program running on a host, the _______ address must be consulted.
a) IP
b) MAC
c) Port
d) None of the mentioned

Answer: c
Explanation: IP address lets you know where the network is located. Whereas MAC address is a unique address for every device. The port address identifies a process or service you want to carry on.

10. Which is a time-sensitive service?
a) File transfer
b) File download
c) E-mail
d) Internet telephony

Answer: d
Explanation: Internet telephony is Loss-tolerant other applications are not.

11. Transport services available to applications in one or another form _________
a) Reliable data transfer
b) Timing
c) Security
d) All of the mentioned

Answer: d
Explanation: The transport services that are provided to applications are reliable data transfer, security, and timing. These are very important for proper end-to-end services.

12. Electronic mail uses which Application layer protocol?
a) SMTP
b) HTTP
c) FTP
d) SIP

Answer: a
Explanation: Email uses various protocols like SMTP, IMAP, and POP. The most prominent one used in the application layer is SMTP.

Leave a Comment