Computer Fundamentals Questions and Answers – Magnetic Tapes

This set of Computer Fundamentals Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Magnetic Tapes”.

1. ________________ is also called auxiliary storage.
a) secondary memory
b) tertiary memory
c) primary memory
d) cache memory

Answer: a
Explanation: The secondary memory which allows us to store a large amount of data is often referred to as the auxiliary memory. It generally stores large amount of data on a permanent basis.

2. Secondary storage virtually has an unlimited capacity because the cost per bit is very low.
a) True
b) False

Answer: a
Explanation: The statement is true as secondary storage devices can store large amounts of data temporarily. It is used to overcome the limitations of primary storage.

3. Magnetic tape is a type of _________ access device.
a) Sequential
b) Direct access
c) Step
d) Indirect

Answer: a
Explanation: Magnetic tapes are sequential access devices. They are the secondary storage devices and are used to store large amounts of data. In sequential access, data can be retrieved in the same sequence in which it is stored.

4. The magnetic tape is generally a plastic ribbon coated with ______
a) Magnesium oxide
b) Chromium dioxide
c) Zinc oxide
d) Copper oxide

Answer: b
Explanation: Plastic ribbon is coated with a magnetizable recording material. Iron oxide and chromium dioxide is generally used in magnetic tapes. Data are recorded on the tape in the form of tiny invisible dots.

5. The dots on the magnetic tape represent ________
a) Binary digits
b) Decimal digits
c) Hex digits
d) Oct digits

Answer: a
Explanation: The data recorded on the tape is the form of tiny invisible magnetized and non-magnetized spots (representing 1s and 0s) on its coated surface.

6. Which of the following is the correct representation for a storage capacity of a tape?
a) Data recording density = Storage capacity
b) Length = Storage capacity
c) Storage capacity= Length * data recording density
d) Storage capacity= Length + data recording density

Answer: c
Explanation: Storage capacity is nothing but the product of length and the data recording density. Magnetic tape is commonly used sequential-access secondary device. Data recording density is measured in bytes per inch.

7. __________________ is the amount of data that can be stored on a given length of tape.
a) Storage capacity
b) Length
c) Data recording density
d) Tape density

Answer: c
Explanation: Data recording density is the amount of data that can be stored on a given length of the tape. It is measured in bytes per inch. Bytes per inch=bpi.

8. The number of characters/second that can be transmitted to the memory from the tape is denoted by the term.
a) Data transfer rate
b) Transmission mode
c) Transmission rate
d) Data mode

Answer: a
Explanation: Transfer rate measurement unit is bytes/second(bps). Value depends on the data recording density and the speed with which the tape travels under the read/write head.

9. The typical value of data transfer rate is __________
a) 7.7 MB/s
b) 6.6 MB/s
c) 5.5 MB/s
d) 10 MB/s

Answer: a
Explanation: Data transfer rate is defined as the number of characters per second that can be transmitted to the memory from tape. The typical value is 7.7 megabytes per second.

10. Tape drive is connected to and controlled by _______
a) Interpreter
b) Tape controller
c) CPU
d) Processor

Answer: b
Explanation: The tape drive is connected to and controlled by a tape controller that interprets the commands for operating the tape drive. Certain commonly used commands are read, write, erase tape, etc.

Leave a Comment