Computer Fundamentals Questions and Answers – Data Types

This set of Computer Fundamentals Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Data Types”.

1. Which of the following is not a data type?
a) Symbolic Data
b) Alphanumeric Data
c) Numeric Data
d) Alphabetic Data

Answer: a
Explanation: Data types are of three basic types: Numeric, Alphabetic and Alphanumeric. Numeric Data consists of only numbers.
Alphabetic Data consists of only letters and a blank character and alphanumeric data consists of symbols.

2. *@Ac# is a type of ________________ data.
a) Symbolic
b) Alphanumeric
c) Alphabetic
d) Numeric

Answer: b
Explanation: Alphanumeric data consists of symbols. Alphanumeric data may be a letter, either in uppercase or lowercase or some special symbols like #,^,*,(, etc.

3. Which of the following is not a valid representation in bits?
a) 8-bit
b) 24-bit
c) 32-bit
d) 64-bit

4. What are the entities whose values can be changed called?
a) Constants
b) Variables
c) Modules
d) Tokens

Answer: b
Explanation: Variables are the data entities whose values can be changed. Constants have a fixed value. Tokens are the words which are easily identified by the compiler.

5. Which of the following is not a basic data type in C language?
a) float
b) int
c) real
d) char

Answer: c
Explanation: There are 5 basic data types in C language: int, char, float, double, void.
Int is for the representation of integers, char is for strings and characters, float and double are for floating point numbers whereas void is a valueless special data type.

6. BOOLEAN is a type of data type which basically gives a tautology or fallacy.
a) True
b) False

Answer: a
Explanation: A Boolean representation is for giving logical values. It returns either true or false. If a result gives a truth value, it is called tautology whereas if it returns a false term, it is referred to as fallacy.

7. What does FORTRAN stands for?
a) Formula Transfer
b) Formula Transformation
c) Formula Translation
d) Format Transformation

Answer: c
Explanation: FORTRAN is a type of computer language. It was developed for solving mathematical and scientific problems. It is very commonly used among the scientific community.

8. The program written by the programmer in high level language is called _____________
a) Object Program
b) Source Program
c) Assembled Program
d) Compiled Program

Answer: b
Explanation: The program written by the programmer is called a source program. The program generated by the compiler after compilation is called an object program. The object program is in machine language.

9. A standardized language used for commercial applications.
a) C
b) Java
c) COBOL
d) FORTRAN

Answer: c
Explanation: COBOL is a language used in business and commercial applications. It stands for Common Business Oriented Language. It is imperative, procedural as well as object oriented language.

10. ______________ define how the locations can be used.
a) Data types
b) Attributes
c) Links
d) Data Objects

Answer: b
Explanation: Attributes can determine how any location can be used. Attributes can be type, name, component, etc. Data objects are the variables and constants in a program.

Leave a Comment